بستن فهرست داروهای کشور یعنی جلوگیری از دسترسی مردم به درمانهای نوین از یک طرف و بستن مسیر توسعه صنعت از طرف دیگر
فانا: مدیرعامل داروسازی ژانوس گفت: تخصصیترین شرکت تولید داروهای پوستی در ایران هستیم و محصولات زیادی در حوزه پوستی آماده عرضه به بازار داریم اما پشت در ورود به فهرست مانده است!
سامان احمد نصرالهی:
ژانوناید یک تغییر بزرگ در الگوی مصرف ایمن کورتونها ایجاد خواهد کرد
دلیل موفقیت ژانولوما فرمول طلایی و اثربخش با عارضه کنترل شده است
امسال با همه چالشها، رشد فروش خیلی خوبی داشتیم که نشان از آشناتر شدن و البته اعتماد بیشتر کادر درمان به محصولات ژانوس است
🔴منبع :
http://phana.ir/fa/doc/news/32012
خبرنگار فانا با دکتر سامان احمد نصرالهی متخصص فارماسیوتیکس، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیرعامل شرکت داروسازی ژانوس گفتوگویی انجام داده که به شرح زیر است:
مدتی است اسم ژانوس به عنوان تولیدکننده محصولات دارویی پوستی خاص بر سر زبانها افتاده و از آن به عنوان جایگزین باکیفیت محصولات خارجی نام میبرند. برای مخاطبین ما از شکلگیری شرکت ژانوس و اهدافی که دنبال میکند، توضیح دهید.
شرکت ژرف اندیشان نوید سلامت در سال 1393 توسط جمعی از اساتید و اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران تاسیس شد. هدف از تاسیس این شرکت که با حمایت دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه خصوصا آقای دکتر منظم رخ داد، تبدیل تجربیات و نتایج علمی پژوهشها و مقالات اعضای هیات علمی این مرکز به محصول است. با توجه به اینکه بنیانگذاران ژانوس عمدتا متخصصین پوست هستند و خود من هم با مدرک دکترای تخصصی فارماسیوتیکس با گرایش درمافارماسی و دارورسانی پوستی به دوستانم در مرکز پوست دانشگاه ملحق شدم، رسالت ما فعالیت روی تولید داروهای درماتولوژی و دارورسانی پوستی که در کشور موجود نبوده، هست. البته این امر اهداف آتی شرکت را محدود به همین حوزه نمیکند و برنامه گستردهای برای ژانوس در ذهن داریم. تبدیل اشکال دارویی اختصاصی پوست و وابستگی کمتر به داروهای ساختنی ناپایدار از ابتدا دغدغههای درمانگران حوزه پوست بوده که ژانوس به آن پرداخته است. ژانوس نام یکی از خدایگان رومی است که دارای دو صورت که به دو سمت نگاه میکند. ژانوس ما هم به همین صورت است. یک نگاه به سوی فناوری و علم و نگاهی دیگر به صنعت و تجاریسازی دارد.
در حال حاضر چند قلم دارو تولید میکنید و توان تولید شما برای رفع نیاز بازار به چه صورت است؟
در حال حاضر 6 محصول با نامهای تجاری ژانوناید (جدید ترین کورتیکواستروئید ایران)، ژانوبریم (بریمونیدین موضعی، آلفا آدرنرژیک ضد اریتم و قرمزی)، ژانولوما (فرمول طلایی ضد لک مورد تائید FDA)، ترمیمکننده زخم و التهاب پوستی با نام ژانوهیل و خانواده محصولات ضدشپش نولایس را داریم که عمدتا برای محصولاتمان تک تولیدکننده در کشور هستیم. انشالله تا سال آینده سه فرمول دیگر به بازار دارویی عرضه خواهد شد و البته دهها فرمول نوین نیز در واحد تحقیق و توسعه ما در حال طی کردن مراحل ساخت و ارزیابی هستند. در سال 95 برای محصول ضد لک ژانولوما نشان دانشبنیان را کسب کردیم و برای محصول ژانوبریم نیز در سال 98 این نشان را کسب کردیم. یکی از مزایای ژانوس، تهیه و تامین مواد اولیه باکیفیت از بهترین منابع اروپایی و معتبر دنیاست و ظرفیت تولیدی خوبی ایجاد کردهایم. خوشبختانه همکاران صنعت و شرکتهای تولیدی هم تعامل مناسبی با ما جهت در اختیار قرار دادن خط تولید خود دارند.
یکی از محصولات شاخص شما ژانولوما است که خیلی اسم آن شنیده میشود. وجه تمایز آن با دیگر محصولات بازار در چیست؟
بله ژانولوما یکی از معروفترین محصولات ژانوس است که پایهگذاری و ایده شرکت نیز با آن شروع شد. این محصول که فرمول آن تائیدیه FDA را دارد، درمان قطعی علائم ملاسما و هایپرپیگمنتیشن در هشت هفته است. وجه تمایز ژانولوما به خاطر اثربخشی خیلی خوب و عارضه کنترل شده آن است. یکی از بزرگترین مزیتهای ما انجام مطالعه کارآزمایی بالینی براساس GCP برای کلیه محصولات و از جمله کرم ژانولوما است که نتایج برای ژانولوما فوقالعاده خوب بوده است که در مقاله بینالمللی نیز به چاپ رسید. پیش از ژانولوما معمولا از فرمولاسیونهای جالینوسی ترکیبی استفاده میشد که باعث اکسید شدن فرمول، آلوده شدن و رقیق شدن غلظت و دو فاز شدن محصول نهایی میشد که نمیتوانست کیفیت لازم را ایجاد کند. ژانولوما پایداری بالایی دارد و نسبت به داروهای مشابه عملکرد بهتری داشته است.
معمولا نسبت به کورتونها یک ترس عمومی در بین مردم وجود دارد و میگویند باعث چاقی صورت و یا پوکی استخوان میشود. این مساله را به عنوان یک دکتر داروساز چطور ارزیابی میکنید؟
کورتون و بطورکلی هر دارویی عوارضی دارد. عواملی مثل جذب سیسستمیک، نوع شکل دارویی، پایه آن و قدرت دارو در ایجاد عارضه موثر است. سالهاست کورتونهای متوسط و قوی در بازار دارویی بسیار استفاده میشود و متاسفانه کورتونهای قوی به صورت بعضا OTC در اختیار مردم قرار میگیرد. سالها بود که به جز هیدروکورتیزون، کورتون ضعیف و کارآمد (از نظر کلاس پوتنسی) نداشتیم. دزوناید با نام تجاری ژانوناید محصولی است که به این دغدغه پاسخ داده است. در حال حاضر پماد این محصول به بازار عرضه شده و به زودی ژل این محصول نیز به عنوان اولین شکل دارویی ژل برای کورتون در ایران عرضه میشود. ژلها خصوصیات چرب کرم و پمادها را ندارد و سبک هستند و کارایی بسیار خوبی برای تنه و نواحی مو دار بدن را دارد.
کاربردها و عوارض ژانوناید که اشاره به تولید آن داشتید، به چه صورت است؟ چه پیشبینی از بازار مصرف آن دارید؟
ژانوناید دست داروسازان در داروخانه و پزشکان معالج را برای انتخاب یک ضدالتهاب و اگزما موثر و کم عارضه باز میکند. همچنین در پروسه درمان باکورتونهای قوی و در هنگام تیپرینگ (کاهش دوز مصرفی) از ژانوناید به عنوان جایگزین میتوان استفاده کرد و نیازی به ساخت فرمول دستساز رقیقشده نیست. یکی از بزرگترین حسنهای دزوناید، ایمن بودن آن برای کودکان زیر دو سال و زنان باردار است که موجب شده مورد توجه بسیاری از متخصصین قرار بگیرد و قدرت مانور زیادی به ژانوناید داده است. درمان عارضههای پوستی کرونا، راش پوستی، ادرار سوختگی کودکان، پسوریازیس، اگزما از مهمترین کاربردهای ژانوناید است. آینده بازار عمومی کورتیکواستروئیدها قطعا ژانوناید خواهد بود.
در مورد محصول ژانوبریم، گفته میشود یکی از دغدغههای پزشکان و بیماران روزاسه که سالها دسترسی به داروی اختصاصی این بیماری را نداشتند، برطرف شده است. در این خصوص توضیح دهید.
روزاسه بیماریای است که افراد با قرمز شدن یک دفعهای و برآشفتگی صوت مواجه میشوند که عواملی مثل حساسیت غذایی، استرس، تغییرات آب و هوایی این موضوع را تشدید هم میکند و این مشکلاتی را در حضور در اجتماعی برای این افراد ایجاد کرده است. سالها بود که در ایران داروی اختصاصی و مورد تائید FDA برای این کاربرد نداشتیم و ژانوس برای اولین بار ژل موضعی بریمونیدین که یک آلفا ادرنرژیک هست را تولید کرده و با تلاش تیم رگولاتوری خود آن را به فهرست داروهای کشور اضافه کرده است. ژانوبریم از طریق مکانسیم انقباضی عروق منجر به کاهش تظاهرات اریتم و قرمزی پوست در روزاسه، لوپوس و پروسیجرهای درمانی و زیبایی پوستی میشود. مطالعات بالینی و اندازهگیری شاخصهای بایومتریک پوست و همچنین مطالعه هزینه-اثربخشی (فارماکواکونومی) نیز برای این محصول در ایران به صورت اختصاصی انجام شد.
این روزها کرونا و ماسک زدن اجباری و مصرف بالای الکل عوارض پوستی زیادی ایجاد کرده است. در این خصوص محصولات شما چه کمکی به مردم میکند؟
کرونا و استفاده پیوسته افراد در فضاهای بسته و عمومی به مدت طولانی باعث ایجاد آکنههای مکانیکال ماسکنه میشود و همچنین سوزش و خارش و قرمزی پوست یا ایجاد رد التهابی جای ماسک، مشکلات زیادی برای مردم و کادر درمان ایجاد کرده است. استفاده از پماد ضدالتهاب ژانوهیل که حاوی عسل، آووکادو، زیتون، زینک اکساید و لانولین و ویتامین A و E است، میتواند این مشکل را به خوبی حل کند. در مراحل پیشرفتهتر که نیاز به استفاده از داروهای شیمیایی باشد، محصول ژانوناید نیز میتواند اثر ضدالتهابی موثری داشته باشد. همچنین در خشکی دست نیز اگر با مرطوبکنندهها درمان نشد، به عنوان یک انتخاب درمانی موثر میتواند زیر نظر پزشک و دکتر داروساز برای بیمار تجویز شود.
حرف از کرونا شد. با توجه به آسیبهای این بحران بر صنایع مختلف، اثر آن بر شرکت ژانوس به چه صورت بوده است؟ امسال رشد داشتید یا طرحهای شما متوقف شد؟
همچون تهدیدهای جانی، تهدیدهای اقتصادی بسیاری را هم کرونا به صنایع و صنوف مختلف تحمیل کرده است. کم شدن مراجعات غیرکرونایی به مراکز درمانی، تعطیلی مقطعی مراکز و در نتیجه کاهش نسخه و مراجعه، باعث ایجاد چالش اهداف مالی و فروش داروخانهها و شرکتهای دارویی است . انشالله با خبرهای خوبی که از واکسن میشنویم، امیدواریم این شرایط رو به کاهش باشد. البته امسال مشکل بزرگ دیگر تغییرات ارز و مشکلات اقتصادی ناشی از آن هم بود اما با حمایتهای هیات مدیره، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تلاش مجموعه همکاران ژانوس این مشکلات کمترین تاثیر منفی را در مسیر پیشرفت شرکت داشت. البته تجربه تیم را در دورکاری، در ارائه راهکارهای جدید هم وجه مثبت این چالشها بود که باعث شد از نظر عملکرد سازمانی توانمندتر بشویم. این نکته را هم عرض کنم که به دلیل ماهیت محصولات شرکت که همه جدید هستند و نیاز به پروسههای تائید طولانیمدت در سازمان غذا و دارو و همچنین ارزیابیهای بالینی و اقتصادی دارد که شاید بازگشت سرمایه را به تاخیر میاندازد. امسال با همه چالشها، رشد فروش فراینده و خوبی داشتیم که نشان از آشناتر شدن و البته اعتماد پیدا کردن کادر درمان به محصولات ژانوس است. خصوصا که امسال همکاری خوبی با کارگزاری بازاریابی ، شرکت سورنا فارمد پویا ( بازاریابی آرگانو) داشتیم که چون آن ها هم ریشه ی دانشگاهی دارند، سینرژیسم خوبی با هم داشتیم و اتفاقات مثبت زیادی را شاهد بودیم. ما به آینده ژانوس بسیار خوشبین هستیم و انشالله در سالهای بعدی و با محصولات جدیدتر، سرعت رشد ما هم بیشتر خواهد شد. هرچند به دلیل بسته شدن فهرست دارویی، مجبوریم فعلا صبر کنیم تا شرایط سازمان غذا و دارو متفاوت شود.
سال آینده صنعت دارویی به خصوص در حوزه پوست و مو را چطور ارزیایی میکنید؟
حوزه درمان پوست و مو در همه دنیا، حوزه کوچکتری نسبت به حوزه قلب و عروقی، دیابت، تنفسی و … است. رشد مارکت پوست در کل دنیا هم به سرعت سایر حوزهها نیست اما در ایران این فرصت طلایی وجود دارد که فاصلهای که با شرکتهای پیشرو در عرضه محصولات جدید در مارکت داریم، پر کنیم. شاید بیش از فاصله دانش فنی ما با علم روز دنیا، مشکل در تجهیزات ساخت و همچنین قوانین ورود به فهرست باشد که آن تنوعی که مدنظر ما است هنوز در ایران ایجاد نشده است. محدود کردن فهرست واقعا سد بزرگی در مقابل پیشرفت شرکتهای دارویی به خصوص مجموعههای دانشبنیان و البته تسهیل دسترسی کادر درمان و مردم به درمانهای نوین شده است. از طرف دیگر هم فقط بازار قاچاق و حمل ونقل مسافری و چمدانی دارو بزرگتر شده است.
در پایان اگر پیامی برای مخاطبین فانا دارید، بیان فرمایید.
شرکت ژانوس به عنوان یک شرکت دانشبنیان و دانشگاهی خود را متعهد میداند که محصولاتش را حتما بعد از ارزیابی دقیق کارآزمایی بالینی به بازار عرضه کند. چه این محصولات با پایه گیاهی باشد و چه داروهای شیمیایی مورد تائید FDA باشد. در پایان جا دارد از حمایتهای معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جناب آقای دکتر صحراییان، مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه، جناب آقای دکتر منظم و جناب آقای دکتر فیروز رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه تهران کمال تشکر را داشته باشم. حمایتهای این دوستان و شرکای تجاری برای ما بسیار ارزشمند است و البته هنوز راه درازی در پیش داریم. خیلی از شرکتها در این مرحله زمین میخورند یا به هلدینگهای بزرگ فروخته میشوند اما ما ریشه دواندیم و این رشد را مدیون تک تک همکاران و سهامدارانمان هستیم.